Hotels in PolandHoteleMotelePensjonatyDomy wczasowePa艂aceRezydencjeZajazdyZamkiPolish Hotels

Sommelier w restauracji Sunlight angelo Hotel w Katowicach


Dobranie odpowiedniego wina do posi艂ku nie jest 艂atw膮 sztuk膮. Dlatego wybieraj膮c si臋 na kolacj臋 warto skorzysta膰 z pomocy sommeliera. W restauracji Sunlight, mieszcz膮cej si臋 w hotelu angelo Katowice, mo偶na poradzi膰 si臋 jednego z najlepszych specjalistów.

Powtarzana od lat zasada doboru wina do posi艂ku: ‘bia艂e do bia艂ych mi臋s i ryb, czerwone do mi臋s czerwonych, a s艂odkie do deserów’ sta艂a si臋 frazesem, a wspó艂cze艣nie wi臋ksz膮 rol臋 odgrywaj膮 indywidualne gusta i smaki. Dariusz Szalkowski, sommelier restauracji Sunlight, podkre艣la: „W rzeczywisto艣ci nie sam produkt, a jego doprawienie decyduje o doborze wina do posi艂ku. Z regu艂y uwzgl臋dnia si臋 jedn膮 z dwóch zasad: podobie艅stwa albo kontrastu. Najwa偶niejsze, 偶eby ca艂o艣膰 by艂a harmonijna, równie偶 z upodobaniami go艣cia”.

Dariusz Szalkowski - sommelier hotelu angelo Katowice, fot. Vienna International

Wy艣mienite po艂膮czenie smaków i aromatów

Wraz z wprowadzeniem nowego menu w restauracji hotelu angelo Katowice na pocz膮tku lipca tego roku pojawi艂a si臋 nowa karta win. Wybór obejmuje 80 gatunków wina z ca艂ego 艣wiata. W tej oryginalnej hotelowej restauracji przyk艂ada si臋 du偶膮 wag臋 nie tylko do 艣wietnej kuchni, ale te偶 do oferty win i ich kompozycji z daniami. Dlatego szef kuchni Piotr Nadolski wspólnie z sommelierem Dariuszem Szalkowskim stworzyli najlepsze po艂膮czenia da艅 z winem. Szalkowski po zapoznaniu si臋 z potrawami wybra艂 kilkana艣cie gatunków, z których podczas wspólnej degustacji zosta艂y wybrane najlepsze po艂膮czenia. Go艣ciom proponowanych jest kilka gatunków wina, tak aby mogli wybra膰 najbardziej odpowiadaj膮ce swoim gustom i zasobno艣ci portfela.

Przyk艂adowe po艂膮czenia to carpaccio z 艂ososia z rukol膮, oliwkami i parmezanem z winem Weissburgender Vollmondwein z winnicy Christ czy comber jagni臋cy podawany z warzywnym gratin, marchewk膮 pomara艅czowo-imbirow膮 i sosem mi臋towym, a do tego Rioja reserva z winnicy Bilbao.

Zawód: sommelier

Podawanie wina to prawdziwa sztuka, i to nie 艂atwa. Nie ma jednej recepty na dobór wina, ani najlepszego dla wszystkich trunku – cz臋sto najwspanialsze kompozycje powstaj膮 metod膮 prób i b艂臋dów. Dlatego przychodz膮c na wykwitn膮 kolacj臋 do restauracji warto oprze膰 si臋 na wiedzy i do艣wiadczeniu specjalisty. „Sommelier musi posiada膰 szerok膮 wiedz臋 enologiczna, ale równie偶 by膰 dobrym psychologiem” – mówi Szalkowski. – „Ka偶dy z go艣ci ma odmienne preferencje, dlatego dopiero po rozmowie z nim i poznaniu wybranego menu, mog臋 zaproponowa膰 dobór wina.” Mo偶liwo艣ci odkrywania nowych aromatów s膮 nieograniczone, bowiem smak wina i potraw wzajemnie si臋 przenika: wina wytrawne zmniejszaj膮 s艂odko艣膰 s艂odkich potraw, a dania s艂one – zwi臋kszaj膮 wytrawno艣膰 trunku. „Winem nale偶y si臋 bawi膰, cieszy膰, degustowa膰 oraz odkrywa膰 jego ró偶norodne zapachy i aromaty” – podkre艣la sommelier.

Pasja i zami艂owanie

Dariusz Szalkowski zwi膮zany jest z hotelem angelo Katowice niemal od samego otwarcia. W gastronomii pracuje od 16 lat, z czego ostatnie 10 jako sommelier. Jego zainteresowanie enologi膮, które pocz膮tkowo by艂o krokiem w rozwoju kariery zawodowej, przerodzi艂o si臋 w prawdziw膮 pasj臋. Szalkowski poznawa艂 tajniki uprawy winoro艣li i metody produkcji i przechowywania win na Universitè du Vin we Francji oraz podczas licznych kursów i szkole艅 organizowanych m. in. przez Stowarzyszenia Sommelierów w Austrii, Dom Win W臋gierskich w Budapeszcie czy Wine & Spirit Trust. Swoja wiedz臋 poszerza艂 równie偶 podczas licznych podró偶y – zwiedza艂 winnice w Austrii, Hiszpanii, Niemczech, W臋grzech, Francji czy Chile. Jest wspó艂za艂o偶ycielem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

„Bez tej wiedzy i do艣wiadczenia nie móg艂bym doradza膰 go艣ciom restauracji w stopniu dorównuj膮cym sztuce kulinarnej Piotra Nadolskiego” – mówi Szalkowski. I dodaje: „Nowe menu, w którym dominuje kuchnia fusion przygotowana metod膮 sous vide, stanowi dla mnie nowe wyzwanie i pozwala na odkrywanie nowych 艣cie偶ek w krainie win wspólnie z naszymi go艣膰mi.”

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawarto艣ci strony lub jej cz臋艣ci bez zgody w艂a艣ciciela portalu jest zabronione.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /include/adnet_bbelements_code_scripts.php on line 16