Hotels in PolandHoteleMotelePensjonatyDomy wczasowePa艂aceRezydencjeZajazdyZamkiPolish Hotels

KOLEJNA SIELAWA BLUES ZA NAMI

Stare Jab艂onki, 7-8 wrze艣nia 2002 r.


Tradycyjnie ju偶 pierwszy wrze艣niowy weekend sp臋dzamy na Mazurach, tam bowiem w malowniczej scenerii swoje 艣wi臋to obchodzi Ryba, na kt贸rej cze艣膰 organizowany jest festiwal „Ryby, w臋dki i muzyki” Sielawa Blues.


Tegoroczna edycja obfitowa艂a w wyj膮tkowo du偶膮 ilo艣膰 atrakcji, obok tradycyjnych ju偶 zawod贸w w臋dkarskich z udzia艂em znanych i lubianych, kulinarnego wsp贸艂zawodnictwa na poziomie extra klasy, mia艂y r贸wnie偶 miejsce zawody kuchni regionalnych (Warmia i Mazury), w kt贸rych startuj膮ce ekipy walczy艂y o tytu艂 najlepszej restauracji. Ponadto odby艂o si臋 gotowanie zupy rybnej w kocio艂kach z udzia艂em osobisto艣ci ze 艣wiata kuchni, telewizji i polityki oraz Pokazy Kulinarne - pierwsza wsp贸lna impreza zorganizowana w ramach projektu marketingowej wsp贸艂pracy Rady Sponsor贸w S.A. Swoim zasi臋giem impreza obj臋艂a ju偶 nie tylko tereny rekreacyjne Hotelu Anders.
Prezes Dowgia艂艂o udost臋pni艂 zaproszonym Go艣ciom r贸wnie偶 po艂o偶ony w g艂臋bi mazurskiej wsi Guzowy Piec, gdzie powsta艂a sielska Osada Warmi艅ska Hotelu Anders.

Ju偶 w pi膮tkowy wiecz贸r przy trzaskaj膮cym ogniu w pi臋kn膮 bezchmurn膮 noc wszyscy zaproszeni mieli mo偶liwo艣膰 bli偶szego poznania si臋 i integracji. Zrzuciwszy swoje garnitury, w sportowym obuwiu i d偶insach wygl膮dali i bawili si臋 jak dobrzy znajomi z s膮siedztwa a nie szefowie wa偶nych koncern贸w, wi臋kszych i mniejszych firm.
艢wiat biznesu, polityki, gastronomii i medi贸w bawi艂 si臋 znakomicie, chocia偶 nie do rana, bo na sobotni ranek zosta艂 zaplanowany pokaz.
Staropolskim zwyczajem przyby艂ych witano chlebem i sol膮. Pokazy zainaugurowa艂 Prezes OSSKiC Grzegorz Kazubski, kt贸ry na bazie produkt贸w firm wchodz膮cych w sk艂ad RS przygotowa艂 naprawd臋 wy艣mienity 偶urek i doskona艂ego 艂ososia w cie艣cie francuskim. Nast臋pnie Kurt Scheller przy aktywnym wsparciu zaproszonych Go艣ci (z zarz膮d贸w firm McDonald i Nestle) wykonali Big Hamburgera, do przyrz膮dzenia kt贸rego u偶ywali... 偶elazka. Ponadto swoje umiej臋tno艣ci w kreatywnym wykorzystywaniu produkt贸w firm sponsorskich prezentowali m.in. Piotr Kulesza, Tomasz Szyma艅ski i Carlos Gonzales-Tejera. Ca艂o艣膰 pokazu utrzymana w swobodnej konwencji zabawy i relaksu podoba艂a si臋 chyba wszystkim.
R贸wnolegle na terenie rekreacyjnym Hotelu Anders w Starych Jab艂onkach rozpocz臋艂y si臋 IV Mistrzostwa Polski Kucharzy w Daniach z Ryb.
Do rywalizacji stan臋艂o 20 ekip z ca艂ej Polski w dwuosobowych zespo艂ach.

Przygotowania przed pokazem kulinarnym


O palm臋 pierwsze艅stwa wed艂ug numer贸w stanowisk rywalizowali:
  1. Dom Turysty - Krak贸w: Rafa艂 艢liwa, Maciej 呕ukiewicz
  2. Restauracja Prohibicja - Wroc艂aw: Jaros艂aw Bugajski, Grzegorz Cielecki
  3. Piwnica 艢widnicka - Wroc艂aw: Sebastian Konieczko, Tomasz Ronosz
  4. Restauracja Hiszpa艅ska Chopin - Chorz贸w: Piotr Klimek, Dawid Pietrasz
  5. Hotele Zamkowe - Baran贸w Sandomierski i Krasiczyn: Janusz Pyra Marek 艁ukasiewicz
  6. Hotel Haffner - Sopot: Micha艂 Maj, Jean Bos
  7. Hotel Panorama - Mszczon贸w: S艂awomir Kowalik, Grzegorz Mo艣cicki
  8. Green Park - Ciechocinek: Rados艂aw Danielak, Tomasz Kosinski
  9. Hotel Villa Park - Ciechocinek: Jacek Siemi膮tkowski, Grzegorz Malinowski
  10. Best Eastern Plaza Hotels - Olsztyn: Bogdan Je偶ewski, Andrzej Zielazkiewicz
  11. Hotel Neptun – 艁eba: Miros艂aw Labuda, S艂awomir Miotk
  12. Tratoria W艂oska Chianti – Warszawa: Wies艂aw W膮sik, Robert Biedrzycki
  13. Hotel Marriott - Warszawa: Piotr Malecki, Piotr Murawski
  14. Hotel Holiday Inn - Krak贸w: Miros艂aw Zych, Marcin Dudek
  15. Hotel Mercure Hevelius - Gda艅sk: Krzysztof Szulborski, Andrzej 艁awniczak
  16. Hotel Mrongovia - Mr膮gowo: Micha艂 Grzywacz, Dariusz D膮browski
  17. Hotel Novotel Centrum - Warszawa: Jerzy Dobczy艅ski, Andrzej G艂owacki
  18. Hotel Plaza - Wroc艂aw: Katarzyna 呕urawska, Zbigniew Ko藕lik
  19. F.H.U. Wies艂aw Kie艂kowski - Rybnik: Damian Nielaba, Marcin Gigla
  20. Restauracja Co Tu - Warszawa: Katarzyna Kury艂ek, Ma艂gorzata Kowalczyk


Kolejny ju偶 raz konwencja konkursu oparta zosta艂a na kanwie tzw. czarnej skrzynki - „Black Box”, w kt贸rej znajdowa艂y si臋 identyczne produkty dla wszystkich uczestnik贸w, z kt贸rych za艂ogi mia艂y przygotowa膰 przystawk臋, zup臋 i drugie danie.Stare Jab艂onki, 7-8 wrze艣nia 2002 r.

Jury podzielone na dwa zespo艂y: jury degustacyjne, czyli A. Bryk, K.Scheller. M.Szlapa艅ski, A.呕ynel, Frank W, T.Szczesny, G.Kazubski, J.Lenartowicz, W.Ho艂贸wka oraz jury techniczne w sk艂adzie M.Reszczyk, J.Szczepa艅ski, J.Kempa, J.Roszak nie mia艂y 艂atwej pracy.

W efekcie kilkugodzinnej pracy wy艂oniono zwyci臋zc贸w:

I miejsce na podium wywalczy艂 zesp贸艂 z numerem 13 (kt贸ry nie okaza艂 si臋 pechowym) - Warszawski Hotel Marriott reprezentowany przez dw贸ch Piotr贸w Ma艂eckiego i Murawskiego, kt贸rych praca urzek艂a nie tylko s臋dzi贸w. W trakcie uroczystego og艂oszenia wynik贸w, ze strony publiczno艣ci dobiega艂o g艂o艣ne skandowanie Marriott, Marriott. Zwyci臋ska para poza kunsztem gastronomicznym wykaza艂a si臋 jeszcze kreatywno艣ci膮 w aran偶acji stoiska, a ich lodowe rze藕by podoba艂y si臋 nawet najbardziej wymagaj膮cym obserwatorom.

Lodowym 艂ab臋dziom przyznano I miejsce


II miejsce zaj臋li Janusz Pyra i Marek 艁ukasiewicz z zespo艂u Hoteli Zamkowych w Baranowie Sandomierskim.

III miejsce przypad艂o dru偶ynie z Gda艅skiego Hotelu Mercure Hevelius – Krzysztofowi Szulborskiemu i Andrzejowi 艁awniczakowi.
Tradycyjna k膮piel w jeziorze zwyci臋skich dru偶yn zako艅czy艂a cz臋艣膰 oficjaln膮, za艣 koncert Norbiego i uroczysty wiecz贸r z pokazem sztucznych ogni by艂 ukoronowaniem wydarze艅 soboty.


Niedziela zapowiada艂a si臋 i faktycznie by艂a r贸wnie bogata we wszelkiego rodzaju atrakcje. Promowanie regionu poprzez kuchni臋 to sprawdzony spos贸b chyba wsz臋dzie. Nic wi臋c dziwnego, 偶e ch臋膰 pokazania wszystkiego co najlepsze na Warmii i Mazurach spotka艂o si臋 z ogromnym zainteresowaniem tak uczestnik贸w jak i w艂adz regionu. Poziom jaki zaprezentowali uczestnicy Konkursu o „Mosi臋偶n膮 Warzelnic臋” zaskoczy艂 wszystkich. W konkursowe szranki stan臋艂o pi臋tna艣cie regionalnych restauracji, kt贸rych prace ocenia艂o jury w sk艂adzie:
Panie Arleta 呕ynel, Magdalena Oberko, oraz Panowie Kurt Scheller, Miros艂aw Reszczyk, Piotr Murawski i Piotr Ma艂ecki.


Tytu艂 najlepszej restauracji wywalczy艂a Gospoda Pod Czarnym 艁ab臋dziem, prezentuj膮c naprawd臋 imponuj膮cy poziom pracy. R贸wnie imponuj膮co wygl膮da艂a aran偶acja stanowisk.
Widoczny wysi艂ek i serce jaki uczestnicy w艂o偶yli w start w艂asnych dru偶yn zaskoczy艂 wszystkich. Bezkonkurencyjn膮 w tej kategorii okaza艂a si臋 Stadnina Koni z Ga艂kowa i jej Knajpa u Targowiczan.
R贸wnolegle ze zmaganiami regionalnymi do rywalizacji stan臋艂o pi臋膰 kolejnych zespo艂贸w, kt贸rych zadaniem by艂o ugotowanie najsmaczniejszej zupy rybnej w wisz膮cych na 偶eliwnych 艂a艅cuchach nad paleniskiem kocio艂kach (na wz贸r zupy w臋gierskiej).


Tu do walki stan臋li:
  • Prezes OSSKiC Grzegorz Kazubski wraz z Markiem Brzezinem (W贸jtem Ostr贸dy) i Andrzejem Grabarczykiem (znanym chyba wszystkim z serialu Klan)

  • Jacek Szczepa艅ski (szef kuchni z Hotelu Mrongovia) i szalenie sympatyczny Marian Glinka (aktor)

  • Waldemar Ho艂贸wka (Zamek w Baranowie Sandomierskim)i S艂awomir Wiesiak z firmy Janex oraz Przemys艂aw Chojnowski z Klubu Biznesu

  • Andrzej Bryk (Hotel Marriott ) z burmistrzem Ostr贸dy Janem Wasilewskim

  • Grzegorz Parczewski (z Restauracji Ratuszowej w Grudziadzu) i Waldemar Klocek (Prezes Klubu Biznesu) oraz senator RP W艂adys艂aw Ma艅kut.


Przy aktywnym dopingu zaproszonej do wsp贸lnej zabawy publiczno艣ci rozgorza艂a istna walka. Serdeczna, 偶yczliwa, zdrowa rywalizacja podoba艂a si臋 zar贸wno startuj膮cym jak i obserwuj膮cym. Zmagania podpatrywa艂o radio oraz telewizja regionalna, podnosz膮c i tak ju偶 wysok膮 temperatur臋 wydarzenia. O wygranej z pewno艣ci膮 nie zdecydowa艂 numer startowy, bowiem jak oceniali jurorzy zupa przygotowana przez zesp贸艂 Grzegorza Kazubskiego, Andrzeja Grabarczyka i Marka Brzezina mia艂a charakter i czu膰 by艂o w niej „nut臋 S艂o艅ca”, kt贸rego w tym roku na imprezie nie zabrak艂o nawet przez chwil臋.
Tegoroczny Festiwal „Sielawa Blues” powinien przej艣膰 do historii jako wyj膮tkowo udany. Szczeg贸lne s艂owa podzi臋kowania nale偶膮 si臋 jego Organizatorom a zw艂aszcza Szefowi Kuchni Panu Dariuszowi Struci艅skiemu. Oby takich wydarze艅 by艂o jak najwi臋cej.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /include/adnet_bbelements_code_scripts.php on line 16