Hotels in PolandHoteleMotelePensjonatyDomy wczasowePa艂aceRezydencjeZajazdyZamkiPolish Hotels

Hotel Brovaria zaprasza na 艣limaki do Poznania


Zobaczcie Pa艅stwo

艢limak z 艂ososiem

艢limaki z koperkiem

Czarne canelloni

艢limak lubi jab艂uszko

艁ososiowy sto偶ek

Zio艂owa burgundia

Warunki uczestnictwa

Regulamin konkursu

Zg艂oszenie

Nie utraci膰 charakteru gospody nawet w daniach ze 艣limaka to nie lada sztuka, a uda艂a si臋 ona zwyci臋zcom Czwartych Spotka艅 ze 艢limakiem, kt贸re odby艂y si臋 5 pa藕dziernika w Poznaniu w Hotelu Restauracji Brovaria.

Gospoda Pod Kozio艂kami z Poznania – zdobywca wielu nagr贸d w r贸偶nych konkursach kulinarnych - i tym razem pokaza艂a klas臋. Panowie Maciej Bartoszewski i Marcin Ka藕mierczak zostali zwyci臋zcami eliminacji dla wojew贸dztw wielkopolskiego i lubuskiego. "艢limaki z koprem w艂oskim i pomidorami w chrupkim cie艣cie z nutk膮 pomara艅czy" oraz "艢limaki w towarzystwie w臋dzonego 艂ososia na salsie paprykowej" uj臋艂y jury i zapewni艂y zwyci臋zcom udzia艂 w finale Spotka艅 ze 艢limakiem.

Do fina艂u zakwalifikowa艂a si臋 tak偶e druga zwyci臋ska dru偶yna – Hotel Qubus Gorz贸w Wielkopolski dzi臋ki swoim widowiskowym daniom: "Czarne canelloni ze 艣limakiem – maria偶 w艂osko-francuski" oraz "艢limak lubi jab艂uszko". Panowie Tomasz Kr贸l i Tomasz Grzelka – autorzy przepis贸w – d艂ugo przygotowywali si臋 do konkursu, a efekty by艂y widoczne. "Czarno-bia艂e kontrastowe dania zawsze przyci膮gaj膮 uwag臋, tak sta艂o si臋 i tym razem" – m贸wi Janusz Mizera Dyrektor Handlowy firmy 艢limaki PL i organizator konkursu.

Jury profesjonalne - w sk艂adzie: Grzegorz Labuda – Szef Kuchni Hotelu Nadmorski z Gdyni, Wies艂aw Bober – Szef Kuchni Hotelu Belweder z Ustronia oraz Artur Woszczy艅ski z Hotelu Jan III Sobieski z Warszawy – by艂o jednog艂o艣ne w swoich ocenach. Jednak po raz pierwszy w historii "Spotka艅", jury degustacyjne nie zgodzi艂o si臋 z jury profesjonalnym. Werdyktem Barbary Wo藕niak – Prezesa Woseba Sp. z o.o., Zbiegniewa Mamysa – Z-cy Redaktora Naczelnego pozna艅skiej Gazety Wyborczej oraz Zbigniewa Glanasa – W艂a艣ciciela firmy 艢limaki PL wyr贸偶nienie jury degustacyjnego przyznane zosta艂o Hotelowi Topaz z Poznania. Panowie Marek Adamek oraz Tomasz Krzy偶anowski zostali wyr贸偶nieni za sw贸j "艁ososiowy sto偶ek z nut膮 winniczk贸w" oraz za "Zio艂ow膮 burgundi臋 z tagliatelle w towarzystwie 艣wie偶ych warzyw".

Poza nagrodzonymi daniami, do konkursu stan臋艂y m.in.: "Filet z dorsza na postumencie z tagliatelle warzywnym i 艣limakami" autorstwa Aldony Michalewicz i Micha艂a Witta z Bar & Gastro Consulting z Pi艂y, czy "Lasagne z 艂ososia i sandacza na szafranowym sosie z zapiekanymi 艣limakami" Przemys艂awa Wielocha i Tomasza Banasiaka z Fuzji Smak贸w / 艁贸dzkiego Klubu Biznesu – organizator贸w 艂贸dzkich eliminacji "Spotka艅 ze 艢limakiem".

Konkursowi tradycyjnie towarzyszy艂y degustacje win i ser贸w firmy Northcoast, 艣limak贸w Grandjean, a imprez臋 zako艅czy艂y pokazy live cooking w wykonaniu juror贸w prowadzone przez Tomasza Szyma艅skiego z Bonduelle.

Konkurs "Spotkania ze 艢limakiem" znany jest ju偶 w bran偶y ze swoich 艣wietnych nagr贸d. Zwyci臋zcy eliminacji wielkopolsko – lubuskich pojad膮 na weekend z osobami towarzysz膮cymi do Hotelu "Nadmorski" w Gdyni, dostali tak偶e ci艣nieniowy ekspres do kawy wraz z jej zapasem ufundowany przez firm臋 Woseba Sp. z o.o. Drugie miejsce premiowane by艂o tym razem koszami produkt贸w Northcoast, bluzami Bonduelle oraz upominkami Woseby. Nagrody dla wyr贸偶nionych to kieliszki od GMP Impex oraz upominki od firmy Solon. Pozostali sponsorzy to Ecolab Sp. z o.o., Woseba Sp. z o.o. oraz Sutura Med Sp. z o.o., dzi臋ki kt贸rym konkurs m贸g艂 go艣ci膰 w tak pi臋knych wn臋trzach jak Hotel Restauracja Brovaria na pozna艅skim Starym Rynku. O wyposa偶enie stanowisk zadba艂a firma Stalgast przy pomocy Lorien Foodservice z Poznania.

Konkurs "Spotkania ze 艢limakiem" organizowany jest przez firm臋 艢limaki PL – wy艂膮cznego dystrybutora 艣limak贸w burgundzkich Grandjean w Polsce, a wielkopolsko-lubuskie eliminacje wsp贸艂organizowane by艂y przez Brovari臋 oraz jej Szefa Kuchni – Arkadiusza Panka. Cykl konkursu odbywa si臋 pod patronatem kulinarnym Klubu Szef贸w Kuchni, a tak偶e medialnymi patronatami "Przy Stoliku" oraz portali Gastrona.pl i Papaja. Rangi konkursowi dodaje fakt, i偶 zwyci臋zca fina艂u ma prawo udzia艂u w Kulinarnym Pucharze Polski.

Pierwsze eliminacje regionalne konkursu na najlepsze danie ze 艣limaka odby艂y si臋 w lipcu w Katowicach w Restauracji 艢r贸dziemnomorskiej La Cantina, drugie - w sierpniu w Hotelu Atlantic w Nowych Bielicach k. Koszalina, trzecie - w 艁贸dzkim Klubie Biznesu we wrze艣niu. Do fina艂u konkursu, do kt贸rego przechodz膮 dwie pierwsze dru偶yny z ka偶dych eliminacji, zakwalifikowa艂y si臋 do tej chwili reprezentacje: Restauracji C’est Si Bon z Katowic, Hotelu Monopol z Katowic, Hotelu "Nadmorskiego" z Gdyni, Restauracji Buongiorno z Koszalina, Restauracji Calvado z Piotrkowa Trybunalskiego, Centrum Kongresowo - Szkoleniowego Magellan z Bronis艂awowa, Gospody Pod Kozio艂kami z Poznania oraz Hotelu Qubus z Gorzowa Wielkopolskiego.

W tym roku odb臋d膮 si臋 jeszcze w listopadzie eliminacje dla wojew贸dztw ma艂opolskiego i podkarpackiego. Ich wsp贸艂organizatorem b臋dzie Hotel Belvedere w Zakopanem. Zapraszamy wszystkich zainteresowanych kucharzy. Szczeg贸艂y (regulamin, formularz zg艂oszeniowy) na www.slimaki.com.pl i stronach patron贸w medialnych.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /include/adnet_bbelements_code_scripts.php on line 16